Kennel Spotifly Blogg

Kennel Spotifly Blogg

CHINESE CRESTED DOG

www.kennelspotifly.se

Vardag och andra äventyr hos oss på kennel Spotifly.

Tiffani

2018Posted by Katja 2018-10-13 10:14

Tiffani Three In One De Fageiro köpte jag in som avelstik december 2015. Hon är jättefin exteriört, supersocial och energisk. Eftersom jag hade andra tikar som ej ännu fått valpar tog jag ingen kull på Tiffani 2016. I början av året 2017 fick Tiffani två lätta anfall. Eftersom hon var vid medvetande kontaktade jag inte veterinär utan beslutade att vänta ett år för att se hur det hela utvecklas. Året gick smärtfritt utan konstigheter. Nästan prick på dagen ett år senare får Tiffani ett nytt anfall. Denna gång kraftigare, däremot var hon kontaktbar hela tiden. Nej, ingen avel på henne. Jag tog henne till veterinären som inte kunde hitta några fel. Blodproverna var utan anmärkning, hjärta och lungor likaså. Vi diskuterade och veterinären sa att det inte handlar om epilepsi. Det hon kom fram till var om det kunde vara hormonellt eftersom löpet var en gemensam nämnare. Första anfallet var mitt i löpet och året senare strax innan löp. Alternativt fästingbett, men när jag läser om det stämmer inte symptomen in på Tiffani. Kastrering kunde vara en lösning för Tiffanis anfall. Jag bollade tankar även med uppfödarkollegor.
Det blev att Tiffani fick flytta i somras. Hon skulle kastreras eftersom veterinären rekommenderat det. Tiffani fick ett nytt anfall i det nya hemmet och strax efter kom hon tillbaka. Deras veterinär uteslöt också epilepsi och rekommenderade kastrering vid senare tillfälle.
Jag blev ställd, vad är det som felas med Tiffani. Jag började leta och fråga om sjukdomar på nätet, inget stämde in riktigt. Tills jag av en slump råkade läsa en kommentar på facebook där en hund hade spike´s syndrome/cecs. Jag kollade upp detta närmare och väldigt mycket stämde in på Tiffani. Spike's syndrome är förekommande hos borderterrier, men tydligen finns det även andra raser som drabbats men inte i lika hög grad/antal.
Den som är nyfiken kan söka på google och youtube: spike's syndrome, spike's disease, cecs.

Det är inte lätt att vara uppfödare och jag har all respekt för Tiffanis uppfödare. Det är levande varelser vi har att göra med och även om man använder friska djur kan sjukdomar uppstå, hur noggrann man än är. Lättad över att jag tog beslutet att vänta ett år med avel efter första anfallen.

Tiffani får "gå i pension" och leva sällskapsliv. Hon är älskvärd och charmar alla hon träffar.

/Katja och dogsen smiley

  • Comments(0)