Kennel Spotifly Blogg

Kennel Spotifly Blogg

CHINESE CRESTED DOG

www.kennelspotifly.se

Vardag och andra äventyr hos oss på kennel Spotifly.

Tiffani flyttat

2018Posted by Katja 2018-11-01 11:16

Igår på Halloweendagen flyttade Tiffani officiellt hem till Jessica och lillmatte här i Eskilstuna. Där får hon sällskap av vit schäfer tik, katter och kaniner och det funkar fint. Tiffani har redan tagit på sig uppgiften att natta lillmatte om kvällarna. Hoppas vi ses snart igen och all lycka i fortsättningen med familjetillskottet Tiffani.

Förutom Tiffanis flytt fick valparna sin 12-veckors vaccination och mormor Pärla blev ögonlyst utan anmärkning. Därmed är Pärla i princip klar för parning när hon går i löp. En kull jag ser fram emot då det är tänkt att bli Pärlas sista pga hennes ålder. Pärla har sen tidigare två kullar, B- och D-kullen.

/Katja och dogsen smiley  • Comments(0)//blogg.kennelspotifly.se/#post274

Elijah flyttat

2018Posted by Katja 2018-10-20 18:13

Idag flyttade Spotifly Elijah hem till Agneta och Christer i Kristianstad, ett nytt liv med bla många skogspromenader. Jag önskar er många lyckliga och roliga dagar med familjetillskottet.

Och igår blev det att åka buss och veterinärbesiktning i Eskilstuna. Många nya intryck för en 10 veckors valp som han skötte mycket bra. Inte många som kunde motstå lilla charmören Elijah. Besiktningen blev utan anmärkning.

/Katja och dogsen smiley
  • Comments(0)//blogg.kennelspotifly.se/#post273

Registrering med chipnummer

2018Posted by Katja 2018-10-17 18:51
Alltför ofta läser jag liknande efterlysningar:

"Godkväll!! Någon som känner igen den här lilla fröken? Upphittad vid kyrkan under kvällen. Tyvärr finns det inga ägaruppgifter registrerade på chipnumret. Hör av dig till polisen om du kan tänkas veta vems hunden är."

Därför skickar jag in ägaruppgifterna till Svenska Kennelklubben och Jordbruksverket. Då vet jag att någon ägare blir registrerad på valpen/hunden som lämnar mig.

Avgiften för det är redan betald hos Svenska Kennelklubben i och med stamtavle registreringen. Hos Jordbruksverket kostar det 40 kr att göra via deras hemsida och kortbetalning (80 kr mot faktura).

/Katja och dogsen smiley

  • Comments(0)//blogg.kennelspotifly.se/#post272

Tiffani

2018Posted by Katja 2018-10-13 10:14

Tiffani Three In One De Fageiro köpte jag in som avelstik december 2015. Hon är jättefin exteriört, supersocial och energisk. Eftersom jag hade andra tikar som ej ännu fått valpar tog jag ingen kull på Tiffani 2016. I början av året 2017 fick Tiffani två lätta anfall. Eftersom hon var vid medvetande kontaktade jag inte veterinär utan beslutade att vänta ett år för att se hur det hela utvecklas. Året gick smärtfritt utan konstigheter. Nästan prick på dagen ett år senare får Tiffani ett nytt anfall. Denna gång kraftigare, däremot var hon kontaktbar hela tiden. Nej, ingen avel på henne. Jag tog henne till veterinären som inte kunde hitta några fel. Blodproverna var utan anmärkning, hjärta och lungor likaså. Vi diskuterade och veterinären sa att det inte handlar om epilepsi. Det hon kom fram till var om det kunde vara hormonellt eftersom löpet var en gemensam nämnare. Första anfallet var mitt i löpet och året senare strax innan löp. Alternativt fästingbett, men när jag läser om det stämmer inte symptomen in på Tiffani. Kastrering kunde vara en lösning för Tiffanis anfall. Jag bollade tankar även med uppfödarkollegor.
Det blev att Tiffani fick flytta i somras. Hon skulle kastreras eftersom veterinären rekommenderat det. Tiffani fick ett nytt anfall i det nya hemmet och strax efter kom hon tillbaka. Deras veterinär uteslöt också epilepsi och rekommenderade kastrering vid senare tillfälle.
Jag blev ställd, vad är det som felas med Tiffani. Jag började leta och fråga om sjukdomar på nätet, inget stämde in riktigt. Tills jag av en slump råkade läsa en kommentar på facebook där en hund hade spike´s syndrome/cecs. Jag kollade upp detta närmare och väldigt mycket stämde in på Tiffani. Spike's syndrome är förekommande hos borderterrier, men tydligen finns det även andra raser som drabbats men inte i lika hög grad/antal.
Den som är nyfiken kan söka på google och youtube: spike's syndrome, spike's disease, cecs.

Det är inte lätt att vara uppfödare och jag har all respekt för Tiffanis uppfödare. Det är levande varelser vi har att göra med och även om man använder friska djur kan sjukdomar uppstå, hur noggrann man än är. Lättad över att jag tog beslutet att vänta ett år med avel efter första anfallen.

Tiffani får "gå i pension" och leva sällskapsliv. Hon är älskvärd och charmar alla hon träffar.

/Katja och dogsen smiley

  • Comments(0)//blogg.kennelspotifly.se/#post271

Valparna 8 veckor och första valpen flyttat

2018Posted by Katja 2018-10-07 16:48


Tisdag 2 oktober blev valparna åtta veckor gamla. Det blev veterinärbesök med bilfärd. Vaccination, chipmärkning för alla och besiktning för Spotifly Eudoxia som blev utan anmärkning.


Fredag 5 oktober flyttade mammatiken Belle hem igen och med sig hade hon valpen "Elsa". Det blev tomt här och alltid en märklig känsla när hundar och valpar flyttar. Belle har varit en del av vår flock och det har varit en spännande resa med att ha fodertik hos sig.Tusen tack Zara för att jag fick ha henne hos mig och för ett gott samarbete. Hon har lämnat fina valpar och all lycka till er i fortsättningen.

/Katja och dogsen smiley  • Comments(0)//blogg.kennelspotifly.se/#post270

Valparna 7 veckor

2018Posted by Katja 2018-09-25 22:27
Tiden går undan och nu är hösten här med besked. Svala friska vindar och mörka kvällar.
Valparna är idag sju veckor gamla och det är mycket bus och kärlek.

/Katja och dogsen smiley


  • Comments(0)//blogg.kennelspotifly.se/#post269

Valparna 6 veckor

2018Posted by Katja 2018-09-19 12:10
Tiden rusar iväg och valparna växer. De har börjat vara ute, fått första klippningen och charmar alla de träffar. De är nu även registrerade hos Svenska Kennelklubben med stamtavla. Valppaketen börjar "trilla in" som jag beställt från Robur, Vom & Hundemat och Nutrolin.

/Katja och dogsen smiley
  • Comments(0)//blogg.kennelspotifly.se/#post268

Valptänder

2018Posted by Katja 2018-09-07 19:06
Nu börjar de små "vampyrerna" få sina tänder. 4½ veckor är de och det går undan nu. Till och med mamma Belle säger ifrån när de diar. De springer runt i köket, busar, äter och sover. Umgås med andra vuxna hundarna och Ciara är en duktig nanny.

/Katja och dogsen smiley


  • Comments(0)//blogg.kennelspotifly.se/#post267

Valparna fått namn

2018Posted by Katja 2018-08-24 21:25
Idag kan jag avslöja de tilltänkta stamtavlenamnen på E-kullen.
Det blev en avstickare med vampyr tema.
E: Burlesque Lust For A Vampire, pll fri
U: Spotifly Belle Époque, pll fri

Spotifly Elijah, Elijah Mikaelson från The originals. Hane till salu.
Spotifly Eudoxia, Eudoxia vampyr kejsarinnan från The Vampire Chronicles. Tik bokad.
Spotifly Esme, Esme Cullen från Twilight. Tik till salu.
Spotifly Elena, Elena Gilbert från The Vampire Diaries. Tik till salu.

/Katja och dogsen smiley

  • Comments(0)//blogg.kennelspotifly.se/#post266

Valparna 2 veckor

2018Posted by Katja 2018-08-22 13:56


Nu är valparna i E-kullen 14 dagar gamla. Alla har de öppnat ögonen och de börjar lätta från underlaget vilket gör dem mer rörliga och nyfikna på omvärlden. Det är livat i valplådan. De är även avmaskade och försäkrade fram till leverans. Nästa vecka offentliggör jag deras namn för stamtavla och tills dess får de gå under benämningen E1 (hanen), E2, E3 och E4.
Jag har fått lite hjälp att fastställa färgerna, vilket kan vara lite knepigt när alla färger är tillåtna i rasen. Det verkar som dessa är trefärgade (svart med tantecken och vita tecken). Från att vara svart vita första dygnen har bruna fläckar/tan tecken framkommit med åldern.
Sedan kommer vi till detta med pälsanlaget, är de puffar (dvs pälsade) eller håriga nakna. Min spontana bedömning när de föddes är att alla är puffar. Jag tycker fortfarande att de är puffar. När de får sina tänder kan dessa avslöja om de är puffar eller nakna. Det är skillnad på hörntändernas form mellan nakna och pälsade. På bilden är hanen längst till vänster högst upp, restrerande är tikar.

/Katja och dogsen smiley  • Comments(0)//blogg.kennelspotifly.se/#post265
Next »